Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 03:46:53 Zandvoortweg :0051 3741BJ 0051 Baarn Prio Hoog Eenheid | Ambulance 09-148

Ambulance 09-148

donderdag 22 februari 2018

MAANDAG 19|06

Zwembad De Heuvelrand krijgt meest energiezuinige status van Nederland

Na de installatie van 180 zonnepanelen op het dak, heeft het zwembad nu ook de tripple A-status

VOORTHUIZEN - Zwembad De Heuvelrand heeft de bijzonder energiezuinige status A+++ gekregen. De Heuvelrand is het eerste zwembad in Nederland met deze status. Het zwembad heeft daarmee de meest energiezuinige status van Nederland gekregen. Wethouder Didi Dorrestijn-Taal heeft het label onthuld. 

 

Energiezuinig zwembad

Het bijna twee jaar oude zwembad De Heuvelrand stond al bekend als een bijzonder innovatief en energiezuinig zwembad waarin verschillende duurzame technieken en materialen zijn toegepast. Na de installatie van 180 zonnepanelen op het dak, heeft het zwembad nu ook de tripple A-status. 

 

Gelijk vanaf de bouw van zwembad De Heuvelrand zette de gemeente Barneveld als eigenaar van zwembad De Heuvelrand in op het zo duurzaam en energiezuinig maken van het zwembad. Om de exploitatielasten en energiekosten zo laag mogelijk te houden, werden er hoge eisen gesteld aan het gebouw en de installatietechniek. Voor de verwarming van het water en de ruimten is gekozen voor biomassaverbranding in zogenaamde houtpellet-kachels. Daarnaast heeft het gebouw een bijzonder hoge gebouwisolatie en is nu ook 500m2 dakoppervlakte benut voor zonnepanelen. 

 

Het water in het zwembad wordt gezuiverd via zoutelektrolyse, waardoor het water veel minder chloor bevat dan gebruikelijk en de ruimte vanzelfsprekend dus nauwelijks chloordampen. Met het energiezuinige BaOpt-ventilatiesysteem wordt het binnenklimaat optimaal geregeld. Het zorgt voor een goede luchtkwaliteit, temperatuur en een optimaal comfort zonder tocht. 

 

Het zwembad 

Zwembad De Heuvelrand in Voorthuizen heeft een wedstrijdbad van 12,5 bij 25 meter met een beweegbare bodem. Om zoveel mogelijk daglicht in bad binnen te laten en de bosrijke omgeving buiten met binnen te verbinden, heeft het bad grote glazen puien. 

 

Zowel de binnen- als buitenzijde van het gebouw kenmerken zich in de toepassing van natuurlijke en duurzame materialen. De gevel is voorzien van leistenen en driedubbele beglazing. De houten plafonds in de badruimten, de bamboe entree en het ontwerp voor de wand en vloertegels geven het zwembad een warme uitstraling. Doordat zowel binnen als buiten grote glazen puien zijn geplaatst, komt er veel daglicht binnen en is de binnenruimte sterk verbonden met het buitenterrein en de bosrijke omgeving 

 

Zonnepanelen passen binnen de energievisie 

Zwembad De Heuvelrand is niet het enige gebouw waarop de gemeente zonnepanelen heeft geplaatst. Zonnepanelen liggen inmiddels op meerdere daken van gemeentelijke gebouwen waarop dat technisch mogelijk is, bijvoorbeeld op het gemeentehuis, de gemeentewerf en het hulpverleningscentrum, de milieustraat, sportzalen de Boog, IJsvogel en Halte Barneveld Zuid. In totaal heeft de gemeente nu 1647 panelen op de daken liggen die in totaal zo’n 384.149 Kwh opwekken (gemiddeld elektriciteitsgebruik voor circa 116 huishoudens) Met het zo energiezuinig maken van de gemeentegebouwen werkt de gemeente aan haar ambitie om de doelstellingen uit Energievisie 2015-2020 te halen: jaarlijks 2% energie besparen en in 2020 20% duurzame energie opwekken. In 2050 willen we zelfs energieneutraal zijn, dat wil zeggen dat we net zoveel energie opwekken als we gebruiken.

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie