Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 03:46:53 Zandvoortweg :0051 3741BJ 0051 Baarn Prio Hoog Eenheid | Ambulance 09-148

Ambulance 09-148

donderdag 22 februari 2018

WOENSDAG 21|06

Hoe kies je goed speelgoed voor je kind?

Mensen kopen bewuster speelgoed dan voorheen en kiezen meer voor educatief verantwoord speelgoed

VOORTHUIZEN - Van houten speelgoed tot constructiemateriaal en van knikkerbanen tot poppen. Het aanbod in educatief en kwalitatief goed speelgoed is groot bij De Appelboom in Voorthuizen. Maar wat is verantwoord speelgoed en hoe kies je het juiste speelgoed voor je kind?

 

"Mensen kopen bewuster speelgoed dan voorheen en kiezen meer voor educatief verantwoord speelgoed." Joop en Margreeth van Sijll zijn eigenaar van De Appelboom, een speelgoedwinkel en christelijke boekwinkel in één. De Appelboom is een droom die is uitgekomen voor het echtpaar. Ze hebben zelf vier kinderen en acht kleinkinderen en een achtergrond in het onderwijs. "We wilden graag een christelijke boekwinkel beginnen, maar wisten meteen dat we daarbij speelgoed wilden verkopen. Vanuit ons onderwijshart willen we educatief verantwoord en kwalitatief goed speelgoed bieden."

 

Hoewel er niet direct iets mis is met computers of tablets, raadt Joop niet aan om je kind continu achter het scherm te parkeren. "Het is belangrijk dat ze met hun handen, ogen en hersens werken. Kinderen hebben allemaal iets creatiefs in zich, wat je door goed speelgoed kunt ontwikkelen." Maar hoe kies je het juiste speelgoed? "Kijk goed naar hoe je kind speelt", adviseert Margreeth. "Het ene kind leert van kijken en het andere van doen. Daarop pas je het speelgoed aan. Kies voor speelgoed, waarmee ze zich nog net iets meer ontwikkelen dan ze al doen. Uitdaging is heel belangrijk. Als kinderen spelenderwijs leren, dan onthouden ze het beter dan als het moet. Spelen moet bovenal leuk zijn."

 

Ruimtevoertuigen, olifanten of zelfs een hele kermisattractie. Met het constructiespeelgoed LaQ kun je alle kanten op. Het is een perfect voorbeeld van kwalitatief en educatief verantwoord speelgoed, volgens Margreeth. "We waren gelijk razend enthousiast gezien de educatieve waarde. Met zeven basisstukjes maak je alles wat je maar wilt in 3D. LaQ is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Voor jonge kinderen is het goed voor de fijne motoriek. Er zitten bouwplaten bij, die ze kunnen nabouwen en dat bevordert het ruimtelijk inzicht. Vervolgens, wat wij het allerbelangrijkste vinden, stimuleert en prikkelt het de creativiteit en fantasie. Je hebt iets in je hoofd wat je gaat bouwen. Dat maakt het ook heel geschikt voor hoogbegaafde kinderen. Ook voor autistische kinderen blijkt LaQ overzichtelijk en stimulerend speelgoed." "In Japan, waar het vandaan komt, is het geïntegreerd in het onderwijs", vult Joop aan. "Ze gebruiken het daar als voorbereiding op het technisch onderwijs. In Nederland is het in opkomst. Er zijn al leskisten voor scholen."

 

"Andere goede voorbeelden van kwalitatief goed speelgoed zijn de populaire Rubens Barn poppen, spellen en houten speelgoed", vertelt Margreeth. "Lezen is ook echt een aanrader. Lezen verruimt de wereld van kinderen, is goed voor de taalontwikkeling en heel leuk om samen te doen. Dat is sowieso het belangrijkste; dat je samen met je kind bezig bent."

 

Foto's
1/1
Locatie
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie