Logo 112Vallei

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 16 november 2023, 17:07

Bomenproject Barneveld Centrum: eerste boom geplant

BARNEVELD – Wethouder Mijntje Pluimers-Foeken plantte vanochtend – tijdens boomfeestdag – de eerste boom in het centrum van Barneveld samen met de initiatiefnemers, de aannemer en leerlingen van groep 5/6 van basisschool De Bron. Onder de boom is een capsule geplaatst met daarin mooie tekeningen en wensen van de leerlingen van basisschool De Bron. De eerste boom is geplant op het Gowthorpeplein. De komende twee weken worden de overige bomen geplant.

26 nieuwe bomen

Er komen in totaal 26 nieuwe bomen. Met het aanplanten van de nieuwe bomen vergroent het centrum van Barneveld en verbetert de leefbaarheid. De bomen gaan hittestress tegen en er is sprake van een versterking van de biodiversiteit.

Wethouder Mijntje Pluimers-Foeken: “Vandaag hebben we een honingboom geplant op het Gowthorpeplein. Veel wilde bijensoorten worden bedreigd. Bij de keuzes van de bomen is hier rekening mee gehouden. Een honingboom heeft in de maanden juli tot september roomwitte bloemen waar veel nectar in zit. En dit is goed voor de bijen. Ik ben heel blij dat we het centrum gaan vergroenen. En ik bedank alle inwoners, ondernemers, Plaatselijk Belang en het wijkplatform die hebben meegedacht tijdens dit mooie project.”

Voorlopig ontwerp

In april 2023 is technisch onderzoek gedaan om te kijken welke plekken geschikt waren om bomen te planten. Daarna is het voorlopig ontwerp gemaakt, dat is gedeeld met aanwonenden en ondernemers. Zij hadden de mogelijkheid om een voorkeur voor de boomsoort en de exacte locatie door te geven. Met de ontvangen input is vervolgens een definitief ontwerp gemaakt.

Klaar voor de drukke decembermaand

Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin december klaar, om hinder in het centrum tijdens de drukke decembermaand zoveel mogelijk te voorkomen.

Integraal project Kampstraat

Naast het planten van 24 bomen in het centrum wordt de aanplant van 2 bomen aan de Kampstraat voorbereid, in combinatie met rioolvervanging en herinrichting van de Kampstraat.

Financiering

Het bomenproject wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Gelderland.

Carl Koetsier, voorzitter van Plaatselijk Belang sprak het volgende gedicht uit – van Fetze Pijlman – tijdens het officiële moment:

Vrienden zijn het, bomen
Die gesprekken met je voeren
Je gedachten laten gaan.
Als hun bladeren
Het licht laten schommelen

Het zijn vrienden, bomen
Hun schaduw leggen ze
Als een arm om je heen
Als je alleen wilt zijn
En niet alleen wilt zijn.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Vallei
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.