Logo 112Vallei

Brandweer blust brand bij de 'Muur van Mussert' in Lunteren
Redactie brand 0 reactie(s) di 09 augustus 2022, 7:47

Brandweer blust brand bij de ‘Muur van Mussert’ in Lunteren

Laatst bijgewerkt: dinsdag 17:04 uur
LUNTEREN – In oud NSB-Bouwwerk de ‘Muur van Mussert’ op De Goudsberg in Lunteren heeft afgelopen nacht een brand gewoed.

De brand in het rijksmonument uit 1938 werd ontdekt door medewerkers van een naastgelegen camping. Zij seinde omstreeks 04:15 uur de brandweer in.

De brandweer had nog wat moeite bij de brand te komen vanwege een slagboom welke niet open ging alsmede een aantal paaltjes welke de doorgang van de brandweer in de weg stonden. Uiteindelijk lukte het de brandweer het vuur gemakkelijk te blussen.

De brand woedde in een kamertje welke in de muur gebouwd is. Vermoedelijk gaat het om het kamertje waarin Anton Mussert zijn brieven schreef aan Adolf Hitler.

Volgens de politie is het niet zeker of er sprake was van brandstichting, wel is er een vermoeden van baldadigheid door jeugd. De politie doet geen onderzoek naar de brand.

De muur van Mussert is onder andere bekend van de Hagespraken welke door de NSB werden gehouden tijdens het interbellum. Het is het enige NSB-bouwwerk wat in Nederland nog bestaat. In 2018 werd het gebouw uitgeroepen tot Rijksmonument en daardoor gered van de sloophamer.

Video

Locatie

112 Melding

0901320 04:13:34 09-08-22 P 2 BGM-01 BR buiten Camping De Goudsberg Hessenweg Lunteren 072441 Blusgroep spoed Lunteren Brandweer Ede GelderlandMidden

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Vallei
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.