Logo 112Vallei

Redactie algemeen 0 reactie(s) ma 13 november 2023, 16:56

Dit is het belang van de juiste dekking van je zorgverzekering

Inwoners zijn tot hun 18e verjaardag meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Vanaf het moment dat ze volgens de wet volwassen zijn, moeten ze zichzelf verzekeren voor zorgkosten. Omdat zorgverzekeringen behoorlijk prijzig zijn, wordt er vaak alleen voor de basisverzekering gekozen. Toch raden wij je niet aan om blind voor deze zorgverzekering te kiezen, want hiermee ben je niet altijd goed verzekerd. Helaas zien veel mensen dit niet in. Daarom benadrukken we in deze tekst wat het belang is van de juiste dekking van je zorgverzekering.

Je bent goed verzekerd

Word je binnenkort 18? Grote kans dat de wereld van zorgverzekeringen voor jou nog helemaal nieuw is. Je denkt daarom misschien dat alle zorgkosten die je maakt vergoed worden als je een zorgverzekering 18 jaar hebt, maar dit is niet het geval. Waar je precies voor verzekerd bent, hangt af van de dekking van je zorgverzekering. Sluit je de basisverzekering af? Dan ben je enkel verzekerd voor de huisarts, medische specialisten, voorgeschreven geneesmiddelen en ziekenvervoer. Als dit de enige zorg is waar je gebruik van maakt, volstaat de basisverzekering voor jou mogelijk.

Veel mensen houden geen rekening met de tandarts bij het afsluiten van een zorgverzekering. Toch is de kans groot dat je hier minimaal één keer per jaar een bezoekje aan brengt. Heb je een slecht gebit? Dan kom je hier misschien zelfs vaker. Omdat tandartskosten niet binnen de basisverzekering vallen, moet je deze kosten zelf betalen. De kosten van een controle zijn vaak nog wel te overzien, maar het wordt een ander verhaal als jij gaatjes moet laten vullen of er een wortelkanaalbehandeling nodig is. Heb je een aanvullende verzekering voor de tandarts? Dan worden deze kosten (deels) vergoed door je verzekeraar.

Je kunt bij zorginstellingen in de buurt terecht

Als er een huisarts of ziekenhuis in de buurt zit, denk je misschien dat je hier terecht kunt als je zorg nodig hebt. Logisch, maar dit is niet altijd het geval. Waar je terecht kunt voor zorg hangt namelijk af van de dekking van je zorgverzekering, want verzekeraars maken onderscheid tussen een natura- en restitutiepolis. Sluit je een zorgverzekering met naturapolis af? Dan kun je alleen bij zorgverleners terecht waar je verzekeraar mee samenwerkt. Als je een zorgverzekering met restitutiepolis hebt, is dit niet het geval. Je bepaalt dan zelf naar welke zorgaanbieder je gaat.

Omdat je vrije zorgkeuze hebt, gaat je voorkeur misschien uit naar een zorgverzekering met restitutiepolis. Logisch, maar je moet weten dat hier ook een groot nadeel aan zit. Doordat je zelf mag kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat, betaal je aanzienlijk meer premie dan bij een zorgverzekering met naturapolis. Weeg daarom voor jezelf af wat je voorkeur heeft: een lagere premie of vrije zorgkeuze.

Aanbod verschilt per verzekeraar

Omdat de basisverzekering voor iedereen ouder dan 18 jaar verplicht is, is de inhoud bij iedere verzekeraar hetzelfde. Hierdoor denk je misschien dat het niet uitmaakt waar je deze verzekering afsluit, maar dat is wel degelijk het geval. Ondanks dat de inhoud hetzelfde is, zit er verschil in de premie van een basisverzekering. Ook voor aanvullende verzekeringen geldt dat het aanbod per verzekeraar verschilt. Zo kun jij je bij de ene verzekeraar bijvoorbeeld voor meer zaken aanvullend verzekeren dan bij de andere verzekeraar. Maak daarom altijd een vergelijking voordat je de knoop doorhakt.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Vallei
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.