Logo 112Vallei

Redactie brand 0 reactie(s) zo 12 maart 2023, 13:20

Meerdere brandweer eenheden rukken uit voor schoorsteenbrand bij woning met rieten dak in Putten

Laatst bijgewerkt: zondag 12 mrt 2023 om 16:27 uur

PUTTEN – De brandweer van Putten werd zondagochtend samen met de hoogwerker van korps Nijkerk en het rietteam uit Kootwijkerbroek opgeroepen voor een schoorsteenbrand in een woning met een rieten dak.

Wat is een Rietteam?

Wist u dat bij de meeste veiligheidsregio’s in Nederland de brandweer over een speciaal rietteam beschikt? Deze brandweerlieden zijn specifiek getraind om branden van rieten kappen te bestrijden. Wanneer riet in brand staat, vraagt dit namelijk om een bijzondere aanpak en speciaal blusmateriaal om verdere schade te voorkomen.


De leden van het rietteam beschikken over speciale rietstoelen die zij op het dak achter een stalen kabel kunnen bevestigen. Het eerste dat zij doen is de nokvorsten van het dak eruit slaan. Daarna maken ze dichtbij de brandhaard een sleuf in het riet. Ze steken speciale lansen met gaatjes in het dak waarmee ze het water dankzij de grote neveldruk op de juiste plekken kunnen krijgen. De rieten kap blussen heeft geen zin omdat die waterdicht is.

Omstreeks 10:25 uur kreeg de meldkamer een telefoontje dat er op de Nijkerkerstraat in Putten een brand was in een schoorsteen, meerdere brandweer wagens rukte met spoed uit.

De brandweer had de brand in de schoorsteen snel onder controle en wist uitbreiding te voorkomen. Met behulp van de hoogwerker van brandweer Nijkerk, heeft men nog een laatste check gedaan bij de schoorsteen maar keerde alweer snel terug naar de kazernes.

Locatie

112 Melding

10:26:04 12-03-23 P 1 BON-01 BR woning (rietendak, schoorsteen) N798 - Nijkerkerstraat Putten 071151 069191 062141 062142 Bevelvoerders spoed Nijkerk Brandweer Nijkerk GelderlandMidden

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Vallei
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.