Redactie gemeentebericht 1 reactie(s) ma 03 januari 2022, 21:04

Nieuwjaarsboodschap van de burgemeester vanuit het Schaffelaartheater in Barneveld

BARNEVELD – Traditiegetrouw ontmoeten we elkaar de eerste maandag van het nieuwe jaar. Maar helaas is een fysieke nieuwjaarsbijeenkomst deze keer niet mogelijk. Toch wil het gemeentebestuur dit moment niet helemaal voorbij laten gaan. Daarom willen we u op dit jaar bereiken via de digitale kanalen.

Vanuit het Schaffelaartheater brengen burgemeester Jan Luteijn en dorpsdichter Brigitte Veltman u een nieuwjaarsboodschap.

“Namens het gemeentebestuur van Barneveld wens ik u vanuit het Schaffelaartheater een gezond, gelukkig en gezegend 2022 toe. Een jaar waarin we elkaar vast blijven houden en nog meer dan anders naar elkaar om blijven zien. Zoals we dat overigens goed kunnen in onze dorpen!

Fijn dat u kijkt en luistert naar onze digitale nieuwjaarsboodschap. We hadden u graag ontmoet om het nieuwe jaar samen te beginnen, maar dat is niet mogelijk. Desalniettemin heet ik u hier van harte welkom. Na mijn toespraak zal onze dorpsdichter Brigitte Veltman haar Nieuwjaars bijdrage met ons delen.

Ik stapte vorig jaar in februari voor het eerst het gemeentehuis binnen en de afgelopen maanden heb ik, ondanks corona heel wat inwoners en ondernemers kunnen spreken. Ik ontmoet hier een relatief veilige gemeente en veerkrachtige samenleving met veel verenigingen en gemeenschappen die veel voor elkaar betekenen. Daarnaast negen mooie dorpen met eigen culturen en tradities. Er is echter iets wat me zorgen baart. Het gebruik van alcohol en drugs is hoog en risicovol (zeker onder jongeren) en daarom willen we daar dit jaar extra aandacht aan geven. In onze gemeente springt het ondernemerschap eruit, met tal van grote bedrijven die over de hele wereld actief zijn. Maar ook veel zelfstandigen die door heel Nederland zorgen voor levering van hun kwaliteitsproducten.

Voordat ik met u vooruitblik op 2022, wil ik toch van deze gelegenheid gebruik maken om u een hart onder de riem te steken. In het bijzonder onze inwoners, die zijn getroffen door het virus of door de maatregelen die nodig waren om verdere verspreiding tegen te gaan. Iedereen heeft er mee te maken. En we kunnen er maar niet aan wennen. Onze samenleving lijkt wel een sterk elastiek. Soms wordt er hard aan getrokken en wordt het geduld op de proef gesteld. We zoeken steun bij elkaar en bedenken oplossingen. En als de spanning eraf is, veren we terug en pakken we de draad weer op.

Wat nu echter als het elastiek te vaak wordt uitgerekt zoals we nu ervaren? Dan gaat de rek eruit en worden we moe. Of boos en teleurgesteld. Ik heb begrip voor die gevoelens en voel ze soms zelf ook. Maar tegelijkertijd zien we dat het virus nog steeds actief is. Dat er inwoners ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Dat de zorgsector weer overbelast is en reguliere operaties worden uitgesteld. Ook die pijn voelen we en om die reden wordt de elastiek opnieuw gespannen. Ik doe daarom een beroep op u allen om vol te houden en samen de schouders eronder te zetten. In ons gezamenlijk belang.

Het afgelopen jaar gaat de geschiedenis in als een jaar van onzekerheid en beperkingen. Ook de mogelijke fusie met Scherpenzeel vroeg om ons geduld. Intussen richt Barneveld zich met volle energie op de eigen toekomst. Er speelt immers genoeg. Zijn we vorig jaar de 60.000 inwoners gepasseerd, visies op de toekomst voorspellen zelfs meer dan 80.000 inwoners. Daar moeten we ons wel op voorbereiden. Wat betekent dat voor wonen, werken, voor mobiliteit en voor ontspanning? Hoe gaan we de toekomst in met de grote opgaves van energie, water, stikstof en participatie? De Omgevingsvisie is daarvoor van groot belang. Ik ben blij dat in de afgelopen maanden in onze dorpen zoveel mensen actief hebben meegedacht over de toekomst.

Voor de gemeenteraad en het college is 2022 ook een bijzonder jaar. In maart brengen we onze stem uit voor een nieuwe gemeenteraad. De partijen zullen de komende periode de spreekwoordelijke degens kruisen. Waar zal het in de verkiezingscampagne over gaan? En wie gaan de 33 zetels innemen? In de komende periode zal Barneveld zich ontwikkelen van een zelfbewuste gemeente op de Veluwe naar een krachtige speler in de regio. Het kan niet anders of politici hebben hier een mening over.

We wonen allemaal in het gemeenschapshuis wat Barneveld heet. In dat huis is plaats voor iedereen. Daar kennen we diversiteit en is ruimte voor verschil. Daar gaan we goed met elkaar om. Ik hoop dat we in dat huis waakzaam zijn, mild voor elkaar en fier op onze resultaten. Graag wil ik in deze toespraak mijn waardering uitspreken voor iedereen die een bijdrage levert aan onze gemeenschap. En bijzonder dank aan alle vrijwilligers die elke dag weer gereed staan! In goede samenwerking met de wethouders, de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie.

Ik ben met vreugde al bijna een jaar uw en jullie burgemeester. En ik hoop van harte dat ik ook in het nieuwe jaar dienstbaar mag zijn aan de gemeente en haar inwoners. Voor mij persoonlijk geldt dat ik mijn taken hoop uit te voeren in afhankelijkheid van mijn Schepper die mij naar Barneveld heeft geleid.

Ik wens u – en iedereen die bij u hoort – een hoopvol 2022.

Dank voor uw aandacht en graag tot ziens!”

Deel dit artikel

Video

Reacties

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons