Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 08:24:07 Veenendaal 5800 Prio Middel Eenheid | Ambulance 09-148

Ambulance 09-148

woensdag 16 januari 2019

DINSDAG 27|03

Pluimveehouderij Lunteren stopt; twee nieuwe woningen

Op het perceel komen in totaal vier woningen. Naast de twee nieuwe, krijgen twee reeds bestaande bedrijfswoningen een reguliere woonbestemming

LUNTEREN - Een pluimveehouderij aan de Meulunterseweg in Lunteren is gestopt vanwege de fipronilcrisis. De eigenaar wil de kippenschuren slopen en twee woningen terugbouwen. Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de wijziging van het bestemmingsplan die hiervoor nodig is.

 

In het bedrijf werden grote aantallen kippen gehouden. Het bedrijf droeg daarom in grote mate bij aan de fijnstofuitstoot in de omgeving. Het bedrijf was in 2014 opgenomen in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Deze lijst wijst percelen aan waar een potentiële overschrijding van de fijnstof normen dreigt, zodat extra maatregelen kunnen worden getroffen. Het beëindigen van het bedrijf draagt in grote mate bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de omgeving van het perceel.

 

Fipronil

Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Van de nood een deugd maken. Wat mij betreft is dit plan daar een schoolvoorbeeld van. De fipronilcrisis heeft grote gevolgen voor deze ondernemer gehad. Zo groot zelfs dat er uiteindelijk gekozen is om te stoppen met de pluimveehouderij. Met dit nieuwe plan kan de eigenaar weer verder, vermindert de uitstoot van fijnstof en knapt het landschap flink op omdat een aantal grote schuren verdwijnen.''

 

Sloop

Op het perceel komen in totaal vier woningen. Naast de twee nieuwe, krijgen twee reeds bestaande bedrijfswoningen een reguliere woonbestemming. De resterende sloopmeters van de stallen kunnen ingezet worden voor ontwikkelingen elders in de regio.

 

Programma Buitengebied

Gemeente Ede werkt met het programma Buitengebied samen met inwoners en bedrijven aan een vitaal buitengebied, waar het goed wonen, werken en recreëren is. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar nieuwe mogelijkheden die zich voordoen bij het wijzigen van een bestemming. Het buitengebied is één van de visitekaartjes van Ede, waar we met zijn allen trots op moeten zijn en blijven!

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Headlines