Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 22:34:14 Hooglanderveen 6533 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 09-136

Ambulance 09-136

donderdag 17 januari 2019

DONDERDAG 29|03

Gemeente aan de slag met herstelwerkzaamheden de belt Wekerom

Het uitstromen van percolaat is een veel voorkomend verschijnsel bij stortplaatsen

WEKEROM - De gemeente start binnenkort de werkzaamheden voor het herstel van deklaag op de belt in Wekerom. De voormalige stortplaats wordt daarom met ingang van 30 maart 2018 zo lang de werkzaamheden duren afgesloten. De heuvel is dus tijdelijk niet toegankelijk voor recreanten.

 

Het was al langer bekend dat de herstelwerkzaamheden nodig zijn. Op verzoek van de gemeente heeft onderzoeksbureau Sweco een 'second opinion' gemaakt, nadat omwonenden eigen onderzoek lieten verrichten. Dit onderzoek bevestigt dat herstelwerkzaamheden noodzakelijk zijn. Het is echter onwaarschijnlijk dat het leggen van de fundering voor een uitkijktoren op de belt in Wekerom de oorzaak is voor het uitstromen van percolaat (water dat in contact is geweest met afval) op de heuvel. De fundering is daar te licht voor.

 

Herstel

Het uitstromen van percolaat is een veel voorkomend verschijnsel bij stortplaatsen. De uitstroom kan aanzienlijk worden verminderd door zwakke plekken te herstellen en deklaag dikker te maken. Die werkzaamheden worden nog dit jaar uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden wordt ook de geplande uitkijktoren geplaatst.

 

Controle

De gemeente houdt de plek daarnaast goed in de gaten, door extra grondwateronderzoek te doen en het monitoren van het zettingsgedrag van de belt nabij de uitkijktoren. Dit laatste betekent dat er controle plaatsvindt op eventuele verzakkingen.

 

Stabiel

Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,De second opinion bevestigt het uitgebreide onderzoek dat de gemeente in 2016 op verzoek van omwonenden uitvoerde: er is sprake van een stabiele situatie, maar de deklaag moet op enkele plaatsen wel worden hersteld. Dit duurt helaas wel langer dan wenselijk is. We zullen het herstel voortvarend oppakken, maar dit moet ook zorgvuldig gebeuren.''

 

Klompenpad

Voor het klompenpad Beek- en Bultpad wordt een tijdelijke alternatieve route uitgezet.

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Headlines