Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 16:03:33 Bgm-01 Dv Aan Derden (til Assistentie, Inzet Med. Ass., Afhijsen) Plevierenweide... Prio Middel Eenheid | Dagdienst spoed Centrum Brandweer Ede...
dinsdag 07 juli 2020

ZATERDAG 09|02

Verwarring na NL-Alert om stankoverlast Alblasserdam

Moet je ramen en deuren sluiten voor stankoverlast?

NEDERLAND - Op zaterdag 9 februari zijn de hulpdiensten omstreeks half acht in de morgen uitgerukt voor een incident aan de Edisonweg in Alblasserdam. Uit een tankauto kwam giftig gas vrij wat in een groot deel van Midden-Nederland en ver daarbuiten zorgde voor stankoverlast. Reden om burgers die benedenwinds wonen een NL-Alert te sturen. Maar gezien het grote aantal klachten en vragen op sociale media, blijkt het systeem lang niet bij iedereen goed te werken.

 

Verwarring

Het bericht is tegenstrijdig. In de eerste instantie wordt gesproken over "stankoverlast". Moet je daar je ramen en deuren voor sluiten? Later wordt het bericht aangepast naar ongeval met giftige stof.

 

Niets ontvangen

Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid laat weten dat door een technische storing in de software, niet alle berichten vanaf één locatie doorkwam. De regio reageert daarmee op de klachtenstroom van burgers op sociale media.

 

Afspraken
Ook houdt NL-Alert zich niet aan de afspraken. Verwezen wordt naar zhzveilig in plaats van de afgesproken website crisis.nl.

 

Afsluitbericht

Mensen vragen zich ook af wanneer het weer veilig is. NL-Alert zou een afsluit bericht moeten sturen. Het incident in Alblasserdam is overigens onder controle. Volgens een woordvoerder ontsnapt er geen damp meer uit de tankwagen, waardoor de stank weg zou moeten trekken.

 

NL-Alert

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, explosiegevaar of noodweer.

 

NL-Alert op je mobiele telefoon werkt via cell broadcast. Met deze techniek kan de overheid tekstberichten uitzenden via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal.

 

Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

Foto's
1/1
Reacties
Mattie Waninge zegt: spacer
Ik heb geen melding gehad ik heb het alleen op Facebook gelezen
09-02-19 18:26
Score: -4
Paula zegt: spacer
Hier wel de meldingen van ontvangen
09-02-19 19:30
Score: 3
G zegt: spacer
Geen melding gehad
09-02-19 20:27
Score: -2
Marja zegt: spacer
Ik kreeg vanmorgen een melding hierover en vanmiddag werd het netjes afgemeld
09-02-19 21:37
Score: 6
Gijsbert zegt: spacer
Ben gedurende de dag goed op de hoogte gehouden over de stand van zaken ook toen het gevaar weer voorbij was door nl-alert ik zeg top
09-02-19 23:43
Score: 2
Marja zegt: spacer
Ik kreeg vanmorgen een melding hierover en vanmiddag werd het netjes afgemeld
10-02-19 07:18
Score: 3
Hanna zegt: spacer
3 x melding ontvangen, inclusief afmelding van het gevaar. Prima!
Na de eerste alarmmelding, kan je zelf via andere media op de hoogte blijven.
10-02-19 08:34
Score: 5
Marieke zegt: spacer
Geen bericht ontvangen bij aanvang, wel dat het afgelopen was terwijl ik in Ridderker woon en er dus geen last van had. De wind was de andere kant op
11-02-19 11:10
Score: -1
Claudia zegt: spacer
Ik kreeg wel een melding maar wij wonen in Voorthuizen en dat is best een stuk uit de buurt en daarom heb ik er geen gehoor aan gegeven als er uitleg bij was dat het voor hier ook belangrijk was om de boel te sluiten. Ik snap het nog steeds niet waarom als er te ver uit de buurt ligt
11-02-19 13:45
Score: -2
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines