Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 01:06:28 Ksv St. Franciscus Xaverius Stadsbrink 6707AA Wageningen 69705 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-112

Ambulance 07-112

vrijdag 20 september 2019

ZATERDAG 08|06

Verdachte aangehouden voor WhatsApp-fraude

Tijdens de aanhouding zijn er bij de verdachte diverse telefoons en simkaarten voor onderzoek in beslag genomen

Al eerder waarschuwden wij jullie voor WhatsApp-fraude, een vorm van oplichting waarbij de dader zich via WhatsApp voordoet als een bekende. De dader vraagt vervolgens om uiteenlopende redenen geld over te maken naar een rekeningnummer. Hij zegt bijvoorbeeld dat hij even krap bij kas zit en snel wat geld nodig heeft om een rekening te betalen. Omdat de dader 'vertrouwd' over komt in het gesprek en wellicht een profielfoto heeft die overeen komt met degene waarvoor hij zich uitgeeft, zijn er verschillende mensen die hier intrappen en geld overmaken. Bij de politie in heel Nederland en dus ook in Amersfoort komen hier veel aangiftes van binnen. We zien dat vooral ouderen en bejaarden vaak kwetsbaar zijn voor deze fraudevorm. Je zou het de 'gedigitaliseerde babbeltruck 2.0' kunnen noemen.

 

Naar aanleiding van diverse aangiften is de recherche van de politie Amersfoort in februari dit jaar een onderzoek gestart. Dit heeft recentelijk geleid tot de aanhouding van een 22-jarige man uit Almere. Hij is hoofdverdachte in het fraudenetwerk en wordt verdacht van oplichting, identiteitsfraude, heling, computervredebreuk en witwassen. Tijdens de aanhouding zijn er bij de verdachte diverse telefoons en simkaarten voor onderzoek in beslag genomen. Daarnaast is er beslag gelegd op zijn auto ten behoeve van schadeverhaal. De verdachte is inmiddels voorgeleid en zit in bewaring in afwachting van zijn strafzaak.


Zorg dat je zelf geen slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude! Door onderstaande tips te hanteren geef je de daders GEEN kans!


- Als een bekende om (veel) geld vraagt via de app, bel deze dan altijd eerst op!
- Als er autorisatiecode 's naar u worden verzonden en uw contact vraagt hierom, geef deze NOOIT!
- Controleer het telefoonnummer naast de profielfoto. Meestal is dit een vreemd (+31) nummer.
- Check regelmatig uw privacy-instellingen op Social Media, zodat de dader niet zomaar foto's van uw profiel kan halen.
- Wees u ervan bewust dat uw profielfoto op WhatsApp door iedereen gebruikt kan worden!

 

Doe altijd aangifte als u er toch in bent getrapt, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen!

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie