Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 06:59:30 Veenendaal 108329 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 09-134

Ambulance 09-134

dinsdag 20 oktober 2020

WOENSDAG 14|10

Voetgangersgebied Ede centrum krijgt nieuw afsluitsysteem

Het centrum wordt opgedeeld in vier zones, met elk een eigen ingang en afsluitsysteem

EDE - Het voetgangersgebied in Ede centrum krijgt een nieuw afsluitsysteem. De gemeente wil met het nieuwe systeem het centrum prettiger maken voor voetgangers en de bevoorradingsroutes vereenvoudigen.

 

Camera's
Het centrum wordt opgedeeld in vier zones, met elk een eigen ingang en afsluitsysteem. De zones zijn voor autoverkeer zo min mogelijk onderling verbonden. De huidige verzinkbare palen verdwijnen grotendeels uit het centrum. In het kernwinkelgebied rond de Grotestraat en Maandereind komen camera's die het verkeer controleren. Dit geldt ook voor het gebied rond het Kuiperplein. De Markt wordt afgesloten met handmatig bediende klappalen. Het horecagebied rond het Museumplein behoudt de verzinkbare paal om het gebied in en uit te gaan.

 

Bevoorradingsverkeer
Na aanleg van het nieuwe systeem mag bevoorradingsverkeer doordeweeks tot 11 uur 's ochtends het centrum in. Dat mag nu nog een uur langer. De camera's maken het mogelijk alle overtreders op basis van hun kenteken te beboeten. Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor scooters.

 

Complexe puzzel
Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,Het was een complexe puzzel. Aan de ene kan willen we ruim baan geven aan de voetgangers in het centrum, aan de andere kant moeten ook leveranciers in het centrum terecht kunnen. In het plan dat er nu ligt komt dat mooi bij elkaar, daar ben ik blij mee.''

 

Veiligheid
Het huidige systeem uit 2006 vertoont mankementen en moet daarom vervangen worden. Op dit moment kan niet gegarandeerd worden dat de verzinkbare palen naar beneden gaan als hulpdiensten het centrum in moeten. Uit veiligheidsoverwegingen staan de palen daarom permanent naar beneden. Daarom wordt er extra gehandhaafd op de venstertijden.

 

Uitvoering
De plannen zijn verwerkt in de begroting van de gemeente voor 2021 die nu in voorbereiding is. Als de gemeenteraad de middelen beschikbaar stelt, wordt het nieuwe afsluitsysteem volgend jaar aangelegd. Ontheffinghouders ontvangen dan een persoonlijk bericht over de wijzigingen.

Reacties
L zegt: spacer
Doordat de verzinkbare paal al enige weken naar beneden staat (Bevrijdingsplein) is het momenteel een in en uitrijden van scooters, vrachtwagens én personenauto’s de gehele dag door! Het zijn héél gevaarlijke situaties soms met de wandelaars in dit voetgangers gebied. Ik ben benieuwd of dit nieuwe systeem straks voor de voetganger, winkelend publiek, veiliger gaat worden......
14-10-20 22:44
Score: 1
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines