Logo 112Vallei

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 13 januari 2015, 20:50

Opsporing Verzocht heropent dossier overleden Edenaar

Laatst bijgewerkt: maandag 19:45 uur

Les StrijderEDE / HILVERSUM – In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 november 2002 werd op de parkeerplaats Bosberg, langs de A27 nabij Hilversum, het lichaam gevonden van de 53-jarige Les Strijder. De parkeerplaats staat in die tijd bekend als een mannenontmoetingsplaats. Het onderzoek naar de toedracht van het onderlijden van Les is nooit opgelost.

 

De politie zet alles op alles om deze cold case van meer dan 12 jaar geleden alsnog op te lossen. Door nieuwe informatie en technologische mogelijkheden hopen we dat er getuigen zijn die nu misschien wel informatie met ons willen delen. Ook kreeg de politie enige tijd geleden de (concrete) tip binnen dat de dood van Les Strijder het gevolg zou zijn van het handelen van twee mensen. Sindsdien is de politie op zoek naar die broers uit Lelystad en de mensen die er eventueel ook nog bij waren.

 

Les volledige naam is Laurens Ernst Strijder, maar hij werd kortweg Les genoemd. Hij was een gescheiden man van 53, vader van een dochter en samenwonend met zijn vriendin en haar dochter in Ede

 

In 2002 werkt Les Strijder bij de TNT Post, waarvoor hij vanuit het sorteercentrum in Nieuwegein ‘s nachts pakketten rondbrengt in de provincie Noord-Holland. Zijn diensten eindigen meestal rond 3 uur ’s nachts.

 

Wat is er die nacht gebeurd?

Ook in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 november 2002 werkte Les tot 3 uur ‘s nachts. Bij terugkomst bij het postsorteercentrum levert Les Strijder zijn dienstwagen/bus in en stapt hij even na 3.00 uur over in zijn eigen grijze Renault Twingo. Van zijn werk in Nieuwegein is het een half uur rijden naar zijn huis in Ede. Les Strijder moet hiervoor via de A12 richting Arnhem.

 

Diezelfde nacht heeft ook een 24-jarige man uit Utrecht die voordat hij gaat slapen, eerst nog naar de Bosberg rijdt, een parkeerplaats langs de A27 nabij Hilversum die ook bekend staat als mannenontmoetingsplek. De man is op zoek naar seksueel contact en gaat daarom kijken bij de enige andere auto die hij ziet, aan bijna het einde van de parkeerplaats. Maar hij ziet niemand zitten in de kleine auto. Wel loopt de motor nog en de Renault Twingo staat vreemd schuin midden op de weg.

 

Vanuit zijn ooghoek ziet de man iets in de berm liggen. Het is een fles cola en een tas en er liggen nog wat meer spullen bij. De man vindt alles bij elkaar zo merkwaardig dat hij uitstapt. Hij ziet dat het portier aan de bestuurderskant is ingedeukt. Het lijkt alsof daar pas is tegenaan getrapt en er staat ook de afdruk van een voet tegen de bestuurdersruit. De man belt 112 omdat er iets aan de hand moet zijn en rijdt dan zelf snel weg.

 

Hoe werd Les gevonden?

Gealarmeerde politieagenten vinden even later in de berm tussen de twee rijstroken het stoffelijk overschot van een man. Het is het lichaam van de 53-jarige Les Strijder uit Ede.

De doodsoorzaak van Les is niet meteen duidelijk, maar de omstandigheden waaronder Les Strijder wordt gevonden zijn op z’n minst verdacht. Hij lag tussen de heideplanten, schuin linksachter zijn metallic/grijskleurige Renault Twingo, die ongeveer zo dwars op de toen nog rijbaan stond. De motor draaide dus nog. Zijn jas, mobiele telefoon en rijbewijs waren weg. Ook vreemd: zijn tas leek te zijn omgekieperd. Los buiten de tas liggen zijn persoonlijke spullen, zoals een fles cola, een lolly, zijn rittenkaart voor de rondgebrachte pakketten, een pen en zijn grijze insulinepen, want Les Strijder was suikerpatiënt en had daarnaast (zware) hartproblemen.

 

Het onderzoek en de scenario’s in het begin
In afwachting van het sectierapport over de doodsoorzaak werd het onderzoek meteen groots opgestart. De politie nam een verklaring op van de man die alarm heeft geslagen na het vinden van Les’ zijn auto. Om een beeld te krijgen van Les Strijder z’n leven, sprak de politie met verschillende nabestaanden en collega’s. Onderzocht werd of zijn verdwenen mobiele telefoon misschien in gebruik was (wat niet zo was) en wát nou de reden kan zijn van zijn afwijkende route. Want Les moest van Nieuwegein naar Ede via de A12, maar belandde via de A27 op de Bosberg.

 

De politie ging op zoek naar getuigen. Er werden flyers uitgedeeld op de Bosberg en drie dagen na het overlijden van Les Strijders volgt een getuigenoproep in Opsporing Verzocht. Uiteraard werd er ook gekeken of Les een reden kon hebben om naar de Bosberg te komen. Zou hij daar naartoe zijn gereden om contact met andere mannen te leggen?

 

In 2002 kwam het onderzoek al snel op een dood spoor, ook al hield de politie er destijds ook rekening mee dat Les Strijder niet vrijwillig naar de Bosberg was gereden, maar onder dwang, om welke reden dan ook. Toen de politie het slachtoffer vond, had hij niet meer zijn TNT Post jas aan. Ook in die tijd werden er wel overvallen gepleegd waarbij de dader een dergelijk jack droeg. We sloten dus niet uit dat het om zijn werkjas te doen was. Ook dacht de politie aan de mogelijkheid dat hij iets vervoerd had in zijn TNT Postwagen, dat hiertoe had geleid.

 

Wegens gebrek aan verder bewijs en getuigen en doordat uit sectie bleek dat Les Strijder een natuurlijke dood (hartdood) stierf, is het onderzoek al vrij snel stilgelegd en zijn overlijden al die jaren de boeken ingegaan als ‘geen misdrijf’.

 

De politie zoekt twee broers uit Lelystad
Enige tijd geleden kreeg de politie de (concrete) tip binnen dat de dood van Les Strijder het gevolg zou zijn van het handelen van twee mensen. In de vertrouwelijke informatie werd aangegeven dat twee broers uit Lelystad ervoor verantwoordelijk zouden zijn en dat er nog meer mensen bij waren betrokken. Sindsdien is de politie op zoek naar die broers uit Lelystad en de mensen die er eventueel ook nog bij waren.

 

Nog meer nieuwe tips, nieuwe scenario’s
Na de tip over de broers uit Lelystad kwam ook uit een andere hoek meer informatie. De politie kwam in contact met meer bekenden van het slachtoffer, die de politie een wisselend beeld van Les Strijder gaven. In elk geval werd duidelijk dat er wel degelijk aanwijzingen waren dat hij er contacten op nahield met andere mannen. De politie ging twijfelen aan het scenario dat Les Strijder werd gedwongen om naar de Bosberg te rijden. De politie gaat er nu vanuit dat hij daar vrijwillig en bewust naartoe is gereden, maar dat hem daar vervolgens wel iets is overkomen wat tot zijn hartstilstand heeft geleid. Het slachtoffer had zware hartproblemen en hij moet erg geschrokken zijn. De politie denkt dat hij daar is opgewacht en een toevallig slachtoffer werd van mensen die het voorzien hadden op homo’s (potenrammers).

 

De politie gaat er vanuit dat Les Strijder in 2002 waarschijnlijk vrijwillig naar de Bosberg is gereden, maar daar zeer vermoedelijk onder grote spanning is komen te staan. Nadat hij hier tussen half 4 en half 5 in de vroege ochtend van vrijdag 22 november is aangekomen, moet het eigenlijk meteen zijn misgegaan. Het meest waarschijnlijke scenario: het slachtoffer is komen aanrijden, zijn motor loopt nog, heeft geen (seksueel) contact gehad en krijgt een behoorlijke trap tegen zijn portier. Dat verklaart ook de sporen op zijn auto: In het bestuurdersportier zit direct onder het raam een verse deuk. In deze deuk staat de afdruk van een schoenzool. Op het raam in de deur staat eveneens de profielafdruk van een andere schoenzool. Daarna is Les uit de auto gekomen of gehaald en krijgt hij een hartaanval.

 

Wat de politie nu graag wil
De politie hoopt op tips van mensen die na al die tijd misschien meer durven te vertellen over de aanval waarvan Les Strijder mogelijk slachtoffer is geworden. Het is nu zo’n tijd geleden en de politie zit nog altijd met heel veel vragen en een onopgeloste zaak. Vandaar dat de politie er nu een coldcasezaak van heeft gemaakt. Als er meer duidelijkheid komt, zou dat ook voor zijn nabestaanden veel betekenen. De politie hoopt dus dat er ook mensen reageren, die om te beginnen het slachtoffer in die tijd misschien ook wel eens hebben gezien op de Bosberg. En was hij toen misschien in het gezelschap van iemand? Maar ook van de bewuste nacht zelf zoekt de politie nog getuigen.

 

Bent u misschien getuige geweest die nacht?
Les Strijder vertrok de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 november 2002 na drieën vanuit Nieuwegein richting Hilversum en is gestopt bij de Bosberg parkeerplaats. Het is ongeveer een kwartier rijden naar de Bosberg, dus hij zal daar vermoedelijk rond half 4 zijn aangekomen. De getuige zag even na half 5 zijn auto staan. Tussen die tijdstippen moeten er ook anderen op de Bosberg geweest zijn. Want toen de politie daar aankwam, zagen ze bijvoorbeeld meerdere droge plekken op de parkeerplaats. Terwijl het asfalt zelf vochtig was (mogelijk al van de ochtenddauw). Er hebben dus meerdere auto’s gestaan, voordat de getuige en ook de politie kwam. De politie roept de mensen die daar die nacht waren dringend op om zich te melden. Uiteraard gaan we heel zorgvuldig met uw informatie om.

 

Er is meer bewijs dat er meer mensen waren, te zien op de foto’s die die nacht gemaakt zijn. Het regende, maar de peuken en kauwgom die zijn teruggevonden op het asfalt waren ook droog. De mensen die daar geweest zijn, kunnen voor ons heel belangrijke getuigen zijn. Ook zij kunnen destijds misschien slachtoffer zijn geweest.

 

Bent u weleens slachtoffer geworden op de Bosberg?
Er is veel overlast geweest op de Bosberg. Het mishandelen van mannen (homo’s) speelt zich vaak af in de buurt van mannenontmoetingsplaatsen in de buitenlucht, zoals parkeerplaatsen, maar ook natuurgebieden en parken. In die tijd, in 2002, waren er veel incidenten, ook rondom de Bosberg. Die is dan ook gesloten, mede vanwege de overlast, van onder meer potenrammers.

 

De politie komt dus graag in contact met anderen, die daar die nacht, of op een ander moment, iets is overkomen. Misschien dat men destijds geen aangifte durfde te doen, want dat wordt nou eenmaal lang niet altijd gedaan. Maar hopelijk durven mensen nu wel met ons te praten. En, heel belangrijk, er is dus al iemand met vertrouwelijke informatie gekomen. Daardoor weet de politie nu over de mogelijke betrokkenheid van twee broers uit Lelystad. Ook dit kan een reden zijn om het misschien nu toch te gaan praten.

 

Contact gezocht met anonieme tipgever Lelystadse broers
De politie wil natuurlijk heel graag meer te weten komen over de broers. De politie hoopt dan ook degene te kunnen spreken die de tip heeft gegeven, maar daarbij zelf anoniem is gebleven. Deze informatie is heel belangrijk. Er zijn misschien ook wel anderen die dit verhaal kennen. En ook die vragen wij om zich bij ons te melden. En dat geldt ook voor de mensen, die die nacht mogelijk in het gezelschap waren van de broers. Misschien was dat ongewild, of kregen ze later spijt en durven ze dat nu te vertellen. Natuurlijk gaat de politie uiterst zorgvuldig met uw informatie om.

 

Spullen van Les die we nog zoeken
De politie is nog steeds op zoek naar de verdwenen jas van het slachtoffer. Dat was zo’n grote TNT Post (werk-)jas. In zijn jas hebben waarschijnlijk zijn papieren rijbewijs gezeten en zijn mobiele telefoon. Die was (of waren?) niet meer aanwezig. De telefoon was donkergrijs en van het merk Pocketline Swing. Die spullen kunnen zijn gebruikt, of nog ergens liggen of hebben gelegen. Ondanks veel onderzoek is deze zaak nog altijd niet opgelost.

 

Vragen

  • Wie weet wie de twee broers uit Lelystad zijn?
  • Wie weet waar de grote TNT-jas van Les Strijder gebleven is?
  • Wie weet waar zijn mobiele telefoon Pocketline Swing en zijn rijbewijs gebeleven zijn?
  • Wie heeft eerder met Les Strijder op de parkeerplaats contact gehad?
  • Wie is de bewuste nacht nog contact met Les Strijder gehad?
  • Wie heeft informatie over dit onderzoek?

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Vallei
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.