Logo 112Vallei

Redactie algemeen 0 reactie(s) do 20 mei 2021, 17:34

Slachtoffer uit Veenendaal werd voor duizenden euro’s opgelicht, man (19) uit Ede opgepakt

Laatst bijgewerkt: maandag 23 aug 2021 om 18:10 uur

EDE – De politie heeft afgelopen woensdag een 19-jarige man uit Ede aangehouden in een onderzoek naar zogenoemde vriend-in-nood-fraude. Een slachtoffer uit Veenendaal werd in april 2020 voor duizenden euro’s opgelicht.

‘Hey mam, mijn telefoon is in de wasmachine terecht gekomen. Dit is mijn nieuwe nummer’, luidde de strekking van het eerste bericht dat het slachtoffer via WhatsApp kreeg. Na een conversatie werd er om duizenden euro’s gevraagd. Het verhaal klonk logisch en door de slinkse manier van werken trapte het slachtoffer erin.

Bankrekening uitgeleend

Aan de hand van een bankrekeningnummer is de politie uiteindelijk de 19-jarige verdachte op het spoor gekomen. Hij werd gebruikt als geldezel en leende zijn bankrekening uit aan criminelen die daardoor zelf buiten schot proberen te blijven.

Gevolgen groot

De pakkans voor een geldezel is echter groot. Je maakt je als geldezel al snel schuldig aan witwassen. Als banken merken dat een rekening wordt gebruikt voor fraudeleuze transacties, doen zij aangifte bij de politie. Mensen die hun bankrekening laten misbruiken kunnen mogelijk voor een lange periode geen leningen of rekeningen af sluiten bij een Nederlandse bank.

Snel geld

Met name jongeren worden geronseld om hun bankpas en pincode af te geven, met als smoes ‘snel geld verdienen’. Jongeren worden daar geronseld waar jongeren (online) zijn. De man heeft een dag vastgezeten en door het Openbaar Ministerie (OM) zal een beslissing worden genomen over de eventuele vervolging.

Advies

• Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders. Ook niet in ruil voor een beloofd geldbedrag;
• Bewaar je pincode niet op papier, maar leer deze goed uit je hoofd en vertel hem aan niemand anders;
• Als je bankpas is kwijtgeraakt of gestolen, bel dan direct naar je bank om hem te laten blokkeren.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Vallei
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.