Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 09 juni 2022, 17:13

Tijdelijk 8 woningen voor Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Barneveld

Laatste update: 9 jun 2022 17:13 uur

BARNEVELD – Helaas is de oorlog in Oekraïne nog in volle gang. Nog steeds zijn er nieuwe gemeentelijke opvangplekken nodig. In de gemeente Barneveld zijn er nu 2 gemeentelijke opvanglocaties. Hier worden ongeveer 135 vluchtelingen opgevangen. In Voorthuizen komt daar nu een 3e opvanglocatie bij. De nieuwe locatie bestaat uit 8 woningen in de wijk Holzenbosch.

In de wijk Holzenbosch zijn 16 sociale huurwoningen aan Hooihuis en Dwarshuis gebouwd. De gemeente Barneveld heeft 8 van deze woningen gehuurd voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. De 8 woningen liggen verspreid over 2 blokken. De andere woningen zijn verhuurd aan mensen die bijvoorbeeld op de wachtlijst bij de woningstichting stonden.

Wie zijn de nieuwe bewoners?

Het gaat om 8 Oekraïense gezinnen van gemiddeld 5 personen en soms samenwonend met opa en/of oma. Er komen 4 gezinnen uit de huidige gemeentelijke opvanglocaties. De 4 andere gezinnen waren opgevangen bij inwoners uit onze gemeente. Op basis van gesprekken en persoonlijke omstandigheden is er een keuze gemaakt om deze gezinnen tijdelijk een woning te geven. In totaal gaat het om ongeveer 40 personen. De kinderen vanaf 4 jaar gaan naar school. En een deel van de Oekraïense vluchtelingen heeft in de gemeente Barneveld tijdelijk werk gevonden. De locatiemanager van de 2 grote gemeentelijke opvanglocaties zal ook ondersteuning bieden aan deze 8 gezinnen.

Hoe lang is tijdelijk

De Oekraïense vluchtelingen mogen tijdelijk in de woning wonen. De periode van tijdelijke opvang is tussen een half en twee jaar. Dit hangt af van de situatie in de Oekraïne. Wanneer deze woningen leegkomen, worden ze voor andere inwoners van onze gemeente gebruikt.

Begin juli iedereen verhuisd

De woningen worden op dit moment ingericht en daarna gemeubileerd aangeboden. De komende tijd zullen hier één voor één gezinnen naar toe verhuizen. Het is de bedoeling dat begin juli alle 8 gezinnen zijn verhuisd. De plekken die in de huidige grote opvanglocaties vrijkomen door deze verhuizing, zijn dan weer beschikbaar voor nieuwe Oekraïense vluchtelingen.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons